Wykonanie palmy wielkanocnej

Okres Świąt Wielkiej Nocy wiąże się nie tylko z obrzędami pisankowymi. W katolickim społeczeństwie istnieją również inne zwyczaje, oddające cześć swojemu Stwórcy. Wielkanocna palma (lub gałązka wierzbowa będąca jej substytutem) jest bowiem tradycyjnym symbolem Niedzieli Palmowej. To właśnie z tym dniem związany jest zwyczaj święcenia palm w kościele, znany w Polsce już w czasach średniowiecza.

Tradycyjne palmy wielkanocne przygotowuje się z gałązek wierzby, która w symbolice kościoła katolickiego jest znakiem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa i nieśmiertelności ludzkiej duszy. Jak się jednak okazuje, wierzba nie jest tutaj regułą, ponieważ palmy wykonywane są także z gałązek malin lub porzeczek. Według dawnego zwyczaju w jej trzpień wplata się również bukszpan, barwinek, borówkę, cis oraz widłak. Wybór jest więc dość spory.

Przygotowanie efektownej palmy wymaga jednak sporo czasu i często misternej pracy. Wyróżniamy kilka jej rodzajów. W zależności od regionu różnią się one wyglądem oraz techniką wykonania. Niezwykle popularną w naszym kraju jest palma góralska. Składa się z pęku witek wierzbowych, bazi, jedliny oraz barwnych bibułkowych kwiatów i wstążek. Wartym odnotowania jest fakt, iż najdłuższa góralska palma mierzyła aż 34 metry (konkurs w Lipnicy Murowanej w 2008 roku).

W jaki sposób wykonać wielkanocna palmę? Możliwości jest tutaj sporo – skupmy się jednak na jednej z nich. Co będzie nam potrzebne?

Składniki tradycyjnej palmy wielkanocnej :
– gałązki wierzby (najlepiej mandżurskiej) lub leszczyny,
– dwa liście palmowe,
– wielobarwne kwiaty, suche zioła lub żółte bazie,
– kolorowa tasiemka i nitka,
– bibułka i nożyczki.

Sposób wykonania wielkanocnej palmy :
1. Gałązki wierzby (opcjonalnie leszczyny), kwiaty oraz bazie układamy w kolorowe palemki.
2. Dwa liście palmowe układamy jeden na drugim i co 5-10 cm przewiązujemy je kolorową tasiemką, do której przyczepiamy barwne kwiatki.
3. Łodygi liści obwiązujemy dość ciasno tak, aby nic nie wydostawało się na zewnątrz.
4. Dodajemy zasuszone zioła i inne kwiaty, a całość owijamy nitką, dokładnie obwiązując.
5. Czubek palmy pozostawiamy niezwiązany. Wszystko możemy dodatkowo przyozdobić dekoracjami wykonanymi z kolorowej bibułki.

Każdą palmę należy wykonywać, rozpoczynając mocowanie od jej wierzchołka.