Kolorowanki malowane cebulą, orzechem włoskim, burakiem

Kraszanki w polskiej kulturze ludowej znane są już od wielu lat. Powstają poprzez zanurzenie jajka i gotowanie go w barwniku naturalnym (np. wywar z cebuli lub sok z buraka). Jest to najprostszy sposób na ich wykonanie. Nie wymaga on praktycznie żadnego wysiłku z naszej strony. Jeżeli chcemy jednak, aby nasza kraszanka uzyskała atrakcyjny i nietuzinkowy wygląd, musimy się trochę bardziej postarać…

Według staropolskiej tradycji kraszanki (nazywane też byczkami) gotowane są tylko i wyłącznie w naturalnym wywarze. W jaki sposób więc uzyskuje się odpowiednie kolory na jajkach? Otóż brązowy to łupiny cebuli, czarny to kora dębu lub łupiny orzechów włoskich, za kolor złocisty odpowiada kora młodej jabłoni lub kwiat nagietka, zielony to pędy młodego żyta, natomiast różowy uzyskuje się poprzez gotowanie w soku z buraków. To jedynie kilka najpopularniejszych barwinków na kraszanki – jest ich znacznie więcej, w zależności od dostępności niezbędnych do tego celu warzyw i roślin.

Zdobienie pisanek można wykonywać na przeróżne sposoby. Do tego celu używamy wosku, kredek świecowych (lub zwykłych), flamastrów, igieł oraz różnego rodzaju ozdób. Po wylaniu roztopionego wosku na zabarwione i ugotowane wcześniej w wywarze jajko, możemy za pomocą igły (lub innego zaostrzonego narzędzia) kreślić dowolne motywy lub wzory. Wszystko tutaj zależy od naszej wyobraźni oraz zdolności plastycznych. Jest to praca niezwykle misterna, jednak finalny efekt wykonania często bywa zdumiewający.

Końcowym elementem ozdabiania kraszanek jest użycie tłuszczu lub oleju. Za pomocą chusteczki nanosimy jego niewielką warstwę, co sprawi, że nasza kraszanka będzie się błyszczeć. Poprzez wykonywanie tych prostych czynności będziemy mogli poczuć wielkanocny klimat, a pięknie wykonane pisanki dadzą nam i naszym bliskim ogromną satysfakcję.