Wikliniowy koszyczek na Święta Wielkanocne

Święcenie pokarmów podczas porannej mszy w Wielką Sobotę jest dawną tradycją kościoła katolickiego. To właśnie ona obecna jest również we współczesnych obchodach Świąt Wielkiej Nocy. W wielkanocnym koszyczku swoje miejsce powinny znaleźć odpowiednio dobrane produkty. Często zdarza się, ze przyozdabiane są one różnymi świątecznymi elementami takimi jak ręczne dekoracje wielkanocne, gałązki czy wiosenne kwiaty i warzywa. Błogosławieństwa wielkanocnych pokarmów dokonuje kapłan lub diakon, kropiąc je wodą święconą.

Do podstawowego zestawu znajdującego się w wielkanocnych koszykach należą niewątpliwie takie produkty jak : chleb, sól, masło, cukier, jajka, wędlina (np. wiejska kiełbasa), ser, chrzan, babka wielkanocna oraz woda. Ilość składników w koszyku może być oczywiście rozszerzona, w zależności od jego objętości oraz indywidualnych upodobań i nawyków kulinarnych każdego z nas. Nie należy jednak przekraczać granic dobrego smaku.

Najpopularniejszymi rodzajami koszyków wielkanocnych są te wiklinowe – owalne jedno lub wielokolorowe. W środku powinna znajdować się biała, koronkowa serwetka (może być pokryta nadrukami symboli wielkanocnych), na której układane będą pokarmy przeznaczone do święcenia. Całość udekorowana bukszpanem lub innymi symbolami wiosny, daje poczucie estetyki i piękna Świąt Wielkanocnych.

Nawet w dzisiejszych nowoczesnych czasach w kwestii święcenia pokarmów coraz częściej da się zaobserwować powrót do tradycji. Wiele polskich rodzin niezwykle pieczołowicie dba o to, aby pokarmy zawarte w wielkanocnym koszyku były zgodne z naszymi narodowymi i chrześcijańskimi zwyczajami. Niewielkie odstępstwa w tej materii zdarzają się jedynie ze względu na dzieci. Każde z nich bowiem wybierając się na tzw. „święconkę” lubi wrzucić do koszyczka swoje ulubione wielkanocne słodycze takie jak czekoladowe jajko czy kurczątko z marcepanu. Po święceniu pokarmów można już zasiadać do pierwszego wielkanocnego śniadania i cieszyć się smakiem pysznych potraw!