Kolorowe wydmuszki gęsie i strusie

Czas Świąt Wielkanocnych sprzyja wykonywaniu różnego rodzaju ozdób, dzięki którym możemy uzyskać odpowiedni wystrój mieszkania, a przede wszystkim świątecznego stołu. Spożywanie potraw wielkanocnych w towarzystwie misternie wykonanych dekoracji  sprawia wszystkim domownikom wielką przyjemność. Mogą oni w ten sposób poczuć wiosenny klimat Świąt Wielkiej Nocy.

Oprócz tradycyjnych świątecznych palm, pisanek i kraszanek, z jajek można zrobić również inne ozdoby. Doskonałym przykładem są tutaj różnokolorowe wydmuszki, które co rok na Wielkanoc goszczą w wielu polskich domach. Wydmuszka to nic innego jak jajko, którego zawartość została wydmuchana przez dwa niewielkie otworki tak, że pozostała jedynie skorupka. Wielkanocne wydmuszki w znakomitej większości przypadków wykonywane są z jaj kurzych, gdyż ich dostępność w naszym kraju jest powszechna.

Zdobienie wydmuszek za pomocą różnego rodzaju technik i barw to niezwykle relaksujący element przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Do tej zabawy można również zaprosić dzieci. Dzięki temu będą one mogły pogodzić przyjemne z pożytecznym. Nie tylko mile spędzą czas, ale również rozwiną swoją wyobraźnię i zdolności plastyczne. Pamiętajmy jednak, że wykonywanie wielkanocnych wydmuszek nie jest czynnością łatwą. Należy bowiem bardzo uważać, żeby w trakcie zdobienia nie uszkodzić skorupki.

W jaki sposób najłatwiej wykonać wielkanocną wydmuszkę? Oto sześć przydatnych rad krok po kroku :
1. Przed wykonaniem wydmuszki, jajko należy dokładnie umyć pod bieżąca wodą, usuwając tym samym wszelkie zanieczyszczenia (także te niewidoczne gołym okiem) ze skorupki.
2. Przy pomocy igły lub innego cienkiego, zaostrzonego przedmiotu, na czubku jajka robimy niewielką dziurkę (po obydwu stronach).
3. Otworek w jajku na drugim końcu musi być odrobinę większy.
4. Oczyszczamy zawartość jajka poprzez dmuchanie w mniejszą dziurkę tak, aby wypłynęła ona tą większą.
5. Po dokonaniu opróżnienia dokładnie wypłukujemy środek wydmuszki (wodę z płynem wpuszczamy do środka za pomocą strzykawki).
6. Po wyschnięciu wydmuszki przyozdabiamy ją, używając do tego celu różnych technik, narzędzi i składników tj. flamastry, folia aluminiowa, gąbka, wata higieniczna, farbki, piórka, sznurki itp.

Rodzaje wydmuszek:

– gęsie

– strusie

– kacze

– klasyczne

– ażurowe.