Kurs zdobienia pisanek

Wykonywanie pisanek, jak powszechnie wiadomo, jest wieloletnią polską tradycją związaną ze Świętami Wielkanocnymi. W zależności od regionu Polski i zwyczajów panujących w danym domostwie ich finalny efekt może się nieco różnić. Wszystko to nie zmienia jednak faktu, iż regionalne pisanki są wizytówką i znakiem rozpoznawczym polskiej kultury ludowej.

Dawne pisanki w Polsce powstawały przy użyciu wosku, barwnika oraz cienkiego ostrego narzędzia (np. igły lub kozika). Na ugotowanym wcześniej jajku wzory wykonywano przy pomocy główki igły, kreśląc odpowiednie wzory i motywy na rozgrzanym wosku. Po wykonaniu tej czynności taką kraszankę zanurzało się w barwniku. Fragmenty jajka pomalowanego woskiem nie uległy wtedy pofarbowaniu. Tradycja ta kontynuowana jest dalej w wielu polskich domach. W innych dawnych, ludowych sposobach wykorzystywano także korę drzew (najczęściej dębu i olszyny), rozmaite wywary z warzyw oraz liście wielu popularnych roślin (pokrzyw, brzozy lub jabłoni).

Obecnie istnieje już sporo przepisów na wykonanie pisanek. Do tego celu używanych jest mnóstwo narzędzi oraz produktów spożywczych. Jednym z przykładów jest kraszanka z użyciem nożyka i tłuszczu. Jak ją wykonać? Otóż na ugotowanym i ufarbowanym na jednolity kolor jajku, cienkim nożykiem wykonujemy finezyjne wzory, a następnie całość smarujemy tłuszczem. W celu ozdobienia można tutaj użyć waty higienicznej, a także wykonać malowidła przy pomocy flamastrów lub kredek woskowych. Możliwości w tej materii jest oczywiście nieskończenie wiele i to od naszej inwencji twórczej będzie zależeć ostateczny, wizualny efekt takiej pisanki. Warto więc pomyśleć nad oryginalną koncepcją i zaskoczyć nią rodzinę oraz znajomych podczas świątecznych odwiedzin.

Jajka wielkanocne można również przyozdabiać fragmentami miękkich materiałów, zasuszonych kwiatów lub owoców, a także przy pomocy farbek (plakatowych lub akwarelowych). Warto również użyć składników naturalnych. Doskonałym przykładem są tutaj łupinki cebuli, które po ugotowaniu w nich jajek nadadzą im piękną i unikalną pomarańczową barwę bez dodatku sztucznych barwników. A więc… do dzieła!